Sayur-sayuran yang Digoreng Lebih Sihat daripada Direbus, Adakah Benar ...?
Kuching Serawak, Selama ini kita mengetahui bahawa merebus sayur jauh lebih baik berbanding menggoreng. Namun sebuah kajian terbaru Mendelian bahawa menggoreng sayur-sayuran yang biasa dimakan pada diet Mediterranean lebih berkhasiat berbanding merebusnya.
Dalam kajian yang diterbitkan jurnal Food Chemistry ditemukan fakta bahawa extra virgin olive oil (EVOO) meningkatkan fenol dalam sayur-sayuran. Ini merupakan kandungan dalam sayur-sayuran yang bekerja melindungi sel-sel dalam tubuh serta mengurangkan risiko terkena diabetes, kanser, dan penyakit penglihatan di usia tua.
Para penyelidik melakukan kajian terhadap sayur-sayuran yang sering dimakan orang yang melakukan diet Mediterranean, yakni kentang, tomato, labu, dan terung. Pada penelitian eksperimen, masing-masing sayur-sayuran tersebut dimasak menggunakan air, extra virgin olive oil (EVOO), dan campuran kedua-duanya seperti resipi tradisional Sepanyol.
Lalu penyelidik mengira kandungan kelembapan, lemak, dan total jumlah fenol dan antioksidan di dalamnya.
Minyak dapat memindahkan haba ke sayur-sayuran secara berbeza sehingga jumlah fenol meningkat. Hal ini membuat kandungan senyawa fenol jadi lebih banyak berbanding cara memasak lain. Selain itu, EVOO memang meningkatkan jumlah lemak dalam sayur-sayuran berbanding yang dimasak menggunakan air. Namun manfaat peningkatan fenol melalui proses menggoreng masih melebihi buruknya lemak sehingga lebih sihat.
"Kami mengesahkan bahawa menggoreng sayur-sayuran meningkatkan fenol berbanding cara memasak lain," kata salah satu penulis kajian Cristina Samaniego Sanchez.
0 Response to "Sayur-sayuran yang Digoreng Lebih Sihat daripada Direbus, Adakah Benar ...?"
Post a Comment