Kuching Serawak, Walaupun dikeluhkan sebagai penyebab bau mulut tidak sedap, bawang putih mempunyai khasiat yang mungkin dapat menyelamatkan nyawa manusia.
Dikutip dari Daily Mail pada Rabu (27/1/2016), para penyelidik di Los Angeles Biomedical Research Institute di Pelabuhan-UCLA Medical Center mendedahkan bahawa pati (extract) bawang putih tua boleh mengurangkan pembentukan plak dalam arteri sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung.
Penulis utama kajian, Dr. Matthew Budoff, mengatakan, "Penyelidikan ini merupakan petunjuk lain manfaat tambahan ini dalam mengurangkan penumpukan plak lembut dan mencegah terbentuknya plak baru di dalam arteri, yang boleh menyebabkan penyakit jantung."
Penyelidikan ini melibatkan 55 pesakit berusia dari 40 hingga 75 tahun, yang masing-masing mendapat diagnosis gejala metabolik.
Para peserta yang disusun sejak awal kajian untuk mengukur total volume plak jantungnya. Demikian juga pengasingan kalsium, plak yang belum mengeras, dan plak tipis.
Pengasingan dilakukan dengan menggunakan cardiac computed tomography angiography (CCTA), yaitu suatu teknologi pengimejan yang mengukur deposit dan pembentukan plak di dalam arteri.
Selepas penilaian, para peserta diberikan salah satu, placebo atau pati bawang putih tua dos 2,400 mg setiap hari. Penemuan kajian menunjukkan bahawa mereka yang mendapat pati bawang putih tua melambatkan penumpukan plak hingga 80 peratus.
Lebih dari itu, mereka mengurangkan plak lembut dan menunjukkan kemunduran plak tipis.
Kata Dr. Budoff, "Kita telah mentuntaskan kajian rawak, dan membawa kita untuk membuat kesimpulan bahawa pati bawang putih tua dapat membantu melambatkan kemajuan aterosklerosis dan membalik tahap awal penyakit jantung."
Penemuan kajian ini telah diterbitkan dalam Journal of Nurition dan hasilnya selaras dengan kajian tahun lalu yang dilakukan oleh University of Missouri.
Pada saat itu, kajian mendedahkan bahawa bawang putih memberikan perlindungan pada otak terhadap penuaan dan penyakit. Bahkan bawang putih disyaki boleh mencegah penyakit saraf yang berkaitan usia, misalnya Alzheimer 's dan Parkinson.
Pada masa itu, para penyelidik mendapati suatu jenis karbohidrat dalam makanan super itu. Kata Zezong Gu, profesor muda di Fakulti Perubatan University of Missouri, "Bawang putih adalah salah satu makanan tambahan yang paling dimakan."
Tambah beliau, "Kebanyakan orang melihatnya sebagai makanan super, kerana bahan yang mengandungi sulfur dalam bawang putih diketahui sebagai sumber yang hebat antioksidan dan perlindungan anti-inflamasi."
Ia melanjutkan, "Para penyelidik masih menggali sejumlah perbezaan cara bawang putih bermanfaat bagi tubuh manusia."
0 Response to "Saripati Bawang Putih Melawan Penyakit Jantung"
Post a Comment