Bahaya memasukkan Kentang ke Peti sejuk

Bahaya memasukkan Kentang ke Peti sejuk

Kuching Serawak, Beberapa makanan mungkin akan lebih baik dan tahan lama bila dimasukkan ke peti sejuk. Namun jangan masukkan kentang ke dalam peti sejuk. Badan Standardisasi Makanan (FSA) Amerika, menyatakan tegas hal tersebut.

"Apabila kentang disimpan di peti ais, pati kentang akan berubah menjadi gula. Ketika dipanggang atau digoreng, gula ini boleh bercampur dengan asparagin asid amino dan menghasilkan akrilamida kimia, yang dianggap berbahaya bagi tubuh".

Lalu, apa itu akrilamida? Dari pelbagai sumber disebutkan, akrilamida merupakan bahan kimia yang digunakan dalam proses industri seperti pengeluaran kertas, pewarna dan plastik. Dalam sebuah kajian, akrilamida ini telah dikaitkan dengan kanser.


"Kajian dengan model tikus mendapati ada reaksi kanser daripada pendedahan akrilamida".


Walaupun begitu, FSA tidak meminta masyarakat untuk berhenti meminum kentang. Sebab makanan ini masuk golongan karbohidrat yang baik untuk diet seimbang. Malahan, kajian masih sebatas pada tikus, sedangkan pada manusia masih diteliti lebih lanjut.

0 Response to "Bahaya memasukkan Kentang ke Peti sejuk"

Post a Comment