Faedah Kapulaga Bagi Kesihatan


Tidak cuma sering digunakan sebagai bumbu pelengkap dan penyedap masakan, kapulaga juga boleh dimanfaatkan sebagai ubat penurun tekanan darah, membantu melancarkan sistem pencernaan, melegakan gejala asma, selsema, batuk, dan sebagai bahan semula jadi pembersihan tubuh atau detoksifikasi.

Kapulaga merupakan bahan semula jadi kaya fitonutrien, vitamin dan minyak pati yang berperanan sebagai antioksidan kuat sehingga sangat baik dalam menyembuhkan penyakit dan meneutralkan kesan buruk radikal bebas.

Kerana kapulaga merupakan rempah yang juga mempunyai aroma kuat dan mempunyai sifat anti bakteria dna antibiotik yang sangat baik, kapulaga sangat berkesan meredakan tekak dan hidung tersumbat kerana selsema dna batuk. Kalian cukup merebus kapulaga sebanyak satu sudu makan selama paling tidak 10 minit dan minum selagi hangat.

Rempah yang mempunyai saiz kecil ini juga merupakan sifat diuretik, atau memperlancar pembuangan air seni. Hal ini juga yang menjadikan kapulaga sebagai bahan semulajadi detoks yang sangat baik membuang racun dari dalam tubuh.

Kerana kapulaga juga rempah-rempah yang kaya kalium, sehingga sangat baik menurunkan tekanan darah bagi pesakit tekanan darah tinggi atau hipertensi. Kapulaga yang kaya antioksidan juga sekaligus sangat baik menurunkan kolesterol dan menjaga kesihatan jantung.

Apabila kalian mempunyai jangkitan, kalian juga boleh mengambil kapulaga dengan cara dibancuh untuk mencegah jangkitan kerana sifatnya yang menenangkan dan menyembuhkan. Tidak cuma itu, berbagai macam kandungan minyak pati dalam kapulaga juga membantu menghalang pertumbuhan bakteria, virus dan kulat.

Jadi, jika kalian ingin tetap sihat, jangan sungkan untuk memanfaatkan khasiat rempah-rempah yang terdapat di dapur.

0 Response to "Faedah Kapulaga Bagi Kesihatan"

Post a Comment