Unik, sudu mesra alam sekitar ini boleh dimakan saat makanan habis
Kuching Serawak, Bagaimana kalau kamu boleh memakan makanan dengan cara yang unik, sihat, sekaligus mesra alam sekitar? Itulah konsep yang ditawarkan oleh Edible Cutlery.
Edible Cutlery adalah alternatif untuk peralatan makan sekali pakai yang umumnya terbuat dari bahan plastik. Bahan plastik sukar dihuraikan oleh tanah, sehingga boleh mencemarkan alam sekitar.
Sementara Edible Cutlery boleh dimakan langsung setelah makanan habis. Jika tak boleh dimakan, sudu berasaskan tepung dan biji-bijian ini boleh dibuang begitu sahaja ke tanah. Sudu akan reput dengan sendirinya.
Tak hanya ramah lingkungan, sudu renyah ini juga dilengkapi dengan aneka nutrisi, seperti karotena, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, dan asam folat.
Peralatan makan Edible Cutlery terdiri dari 3 macam varian, iaitu tawar, manis, dan masin. Uniknya, rasa sendok boleh disesuaikan dengan pesanan. Pedas, bawang, halia, atau asam manis, semuanya bergantung kepada citarasa pelanggan. Bentuk dan warnanya pun boleh disesuaikan dengan permintaan. Jangan dibiarkan di udara terbuka terlalu lama, sebab sudu garpu ini boleh kehilangan kerenyahannya.
Menurut laman web rasmi Edible Cutlery, sudu mutakhir ini merupakan buah fikiran dari Narayan Peesapaty, seorang penyelidik yang cukup dihormati di India. Lelaki asal Hyderabad ini merupakan pengasas Bakeys Foods Private Limited.
Peesapaty bermaksud menawarkan Edible Cutlery sebagai penyelesaian yang mudah untuk permasalahan alam sekitar yang disebabkan oleh plastik. Dia juga ingin mengurangkan penyalahgunaan bahan makanan.
"Berton-ton beras di India membusuk setiap harinya. Saya perlu melakukan sesuatu. Awalnya kami akan membuat penyepit daripada beras dan sorgum, selanjutnya kami akan menghasilkan sudu dan garpu," tutur Peesapaty kepada Deccan Chronicle.
0 Response to "Unik, sudu mesra alam sekitar ini boleh dimakan saat makanan habis"
Post a Comment